Kalça Ağrısının Tanı Ve Tedavisi
22/04/2022
1660

Kalça Ağrısının Tanı Ve Tedavisi

 

Kalça eklemi vücudun en büyük ve en hareketli eklemlerinden biridir. Sürekli olarak yapılan yoğun hareketlere ve yıpranmaya ve aşınmaya karşı dayanıklı olan güçlü bir yapıya sahiptir.Diğer büyük eklemlere göre nispeten daha az problem yaşanmasına rağmen şiddetli ağrılar ve hareket bozuklukları gelişebilmektedir.

 

Kalça ağrıları eklemden, eklem çevresi yumuşak dokudan, kemikten ve diğer organlardan yansıyan ağrılardan kaynaklanabilir..

En sık kalça ağrısı yapan nedenler:

1-Kireçlenme: En sık görülen nedenlerdendir. Genellikle doğumsal bozukluk, iltihaplı romatizma, travma ve kırıklara bağlı olarak gelişir.

2-İltihaplı romatizmal hastalıklar: (romatiod artrit, ankilozan spondilit gibi)

3-Kalça kırıkları: Yaşlılarda, özellikle kemik erimesi ile beraber kırılganlığın artması sonucu gelişir.

4-Bursitler. Kalça çevresi keselerin yangısıdır. En çok kalça dış tarafındaki kemik çıkıntı üzerindeki bursanın enflamasyonu ile gelişir.

5. Kas ve kiriş (tendon) zorlanmaları aşırı kullanım sonucu veya travma sonucu ortaya çıkabilir.Zedelenme, tam veya kısmi yırtılma şeklinde olabilir ve kalça ağrısı yaratabilir.

6-Avasküler nekroz:Kalça kemiğinin kan akımının bozulması ile beslenme problemi ve kemikte ödem, yıkım oluşur. Bu da şiddetli ağrıya neden olur.

7-Kanserler: Kalçanın kendinden kaynaklanan veya metastaz dediğimiz diğer kanserlerin yayılımı ile oluşabilir.

8-Kemik erimesi

9-Kalça ekleminde donma

10-Sinir hasarlanmaları

11-Enfeksiyonlar

12-Kalça sıkışma sendromu: (Femoroasetabuler impingement sendromu):Kalça başının büyük olması

13-Doğumsal bozukluklar:Kalça çıkığı vb.

14-Yansıyan ağrılar:Beldeki fıtıklar ve kireçlenmelerden, leğen kemiğindeki organlardan, böbrekten, apandisitten, ana atar damardan yansıyabilir

15-Piriformis sendromu

Kalça ağrısı belirtileri nelerdir?

Sıklıkla ağrı ve buna bağlı hareket kısıtlılığı olabilir. Ağrı eklemin ön, yan, arka veya iç tarafındadır.Tek veya iki kalçada, harekette veya istirahat halinde görülebilir. Zamanla yürüyüş bozukluğuna yol açabilir.

Kalça ağrısı teşhisi nasıl konulur?

Hastanın sorgulanması ve klinik muayeneye göre laboratuvar testleri ve görüntülemeler istenir. Özellikle ateş, gece ağrısı, kilo kaybında kan testleri önem taşır. Travma, doğumsal hastalıklar ve iyi lokalize edilemeyen ağrılarda görüntülemeler ön plana çıkar.

Radyolojik tetkikler arasında düz radyografi, bilgisayarlı tomografi (BT), kemik yoğunluğu ölçümü ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sayılabilir.

Kalça ağrısının tedavisi

1. İlaçlar: Kalça ağrılarında ağrının azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Bu amaçla ağrı kesici/antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler ve duruma göre opioidler kullanılabilir. Kemik erime varlığında kalsiyum, D vitamini, kemik erime ilaçları tedaviye eklenmelidir.

2. İstirahat: Yükün azaltılması amacıyla istirahat uygulanabilir. Kalça ağrılarında travma gibi bir durum dışında direkt yatak istirahatinden ziyade kısa süreli istirahatler önerilir.

3. Fizik tedavi: Kalça ağrılarında fizik tedavi araçlarının kombine kullanımı uzun yıllardır yapılan ve başarılı tedavi metodlarından olduğu için önerilmektedir. Kas spazmını azaltması, ödemi azaltması, kan akımını arttırması ile kalça bölgesindeki ağrıyı kontrol altına alabilmektedir.Yüzeyel ve derin ısı, soğuk, elektroterapi, yüksek yoğunluklu lazer, radyofrekans tedaviler vb. kullanıabilir.

4. Egzersiz: Hem kalçaya yönelik hem de aerobik egzersizlerin yapılması önerilir. Kalçaya yönelik olarak kalçanın stabilitesini sağlayan kasları güçlendirme, ağrılı bacağı germe, derin duyu geliştirici egzersizlerin düzenli yapılması önerilir. Hem ağrı hem de kilo kontrolü için aerobik egzersizler de eklenmeli

5. Tamamlayıcı tıp yöntemleri: Kalça ağrısını kontrol altına almak için tamamlayıcı tıp yöntemlerinden ozon terapi, mezoterapi, nöral terapi, kinezyolojik bantlama kullanılabilir.

6. PRP: Trombositten zengin plazmanın kalça içine enjeksiyonu ile yapıcı onarıcı tedavi yapılabilir. Ayrıntılı bilgi PRP bölümünde bulunmaktadır.

7. Kalça içi eklem sıvısı takviyesi: Eklem sıvısına benzer mahiyette sıvının kalça içine verilmesi ile gerçekleştirilir.

8. Kilo kontrolü: Yük taşıması nedeniyle verilen her kilo kalçaya binen yükü azaltacağından kilo verilmesi önerilmektedir.

9. Kalça eklemi ileri derecede yıpranmış ve ağrı yakınması başka türlü giderilemeyen hastalarda, ameliyat yapılması (cerrahi girişim) gerekebilir. En sık yapılan ameliyat kalça protez koyulmasıdır

Kalça eklemi koruyucu öneriler:

• Normal baston veya kanadiyen kullanarak kalçaya binen yük azaltılabilir.Gereğinde yürüteç kullanılabilir.

• Bacak kısalığı ve ayak şekil bozukluğu varlığında tabanlıkla düzeltilmelidir
• Hastalar engebeli alanlarda, yokuş aşağı ve yukarı yürümemelidir
• Yürüme ağrı yapıyorsa kalçaya yük bindirmeyecek sporlar (yüzme, bisiklet gibi) tercih edilebilir.