Omuz ağrısı nasıl geçer  ?
08/08/2020
2305

Omuz ağrısı nasıl geçer ?

Omuz ekleminin insan vücudunun en hareketli ve en karmaşık eklemidir.Bel ve boyun ağrılarından sonra en sık görülen problemdir.Omuz eklemi üst kol kemiği (humerus), kürek kemiği (skapula), köprücük kemiği(klavikula) ile bunların çevreleyen kapsül, ligaman, tendon, bursa ve kaslardan oluşur. Glenoid kavite dediğimiz eklem çukuruna oturan kol kemiğinin üst kısmı, eklem kapsülü ile çevrelenir. Kapsül çevresinde omuz kasları ve kirişlerinden oluşan rotator cuff bulunur. Yırtılma ve zedelenmelerin sık görüldüğü bir yapıdır. 

 

Omuz ağrısı nedenleri :

En sık olarak tendon sıkışma sendromu, donuk omuz, kalsifik tendinit, omuz kası yırtığı (rotator cuff sendromu), omuz gevşekliği, miyofasiyal ağrı sendromu, sinir hasarı gibi omuzu oluşturan yapılardan kaynaklanmaktadır. Bunun yanında iltihaplı romatizmalar, akciğerin üst bölgesinin kanserleri, karaciğer, safra kesesi, dalak problemleri de omuz ağrısı ile karşımıza çıkabilmektedir. Boyun fıtıkları omuza yayılan ağrı yapabileceğinden omuz ağrıları ile sıkışabilir.

-Omuz sıkışma sendromu (subakromial impingement):

Omuz ağrısının en sık sebeplerinden biridir. Omuz bölgesinde bulunan tendonların, yine bu bölgede bulunan kemik yapılarının arasına sıkışması ile ortaya çıkar. Elini yukarda kullanan mesleklerde, ev kadınlarında, yüzme ve voleybol gibi spor yapan sporcularda daha sık görülmektedir. Eklemin kötü ve aşırı kullanımı ile oluşmaktadır. İlerleyen vakalarda kas ve tendon yırtıkları görülebilir. İlk başlarda kol ve omuzun zorlanması ile ortaya çıkan ağrılar zamanla devamlı görülmeye başlar. Tedavide kolun istirahate alınması, 3 ay süresince zorlayıcı hareketlerden kaçınılması, ağrı kesici ve anti romatizmal ilaçlar, fizik tedavi ve güçlendirme egzersizleri, omuz içi enjeksiyon uygulamalar,ı dirençli vakalarda ameliyat önerilir.

-Donuk omuz:

Eklem kapsülünün daralması ile ortaya çıkar. Omuz hareketleri giderek kısıtlanır ve ağrılı bir hale gelir. Giyinip soyunma, yemek yeme gibi günlük aktivitelerde bile güçlük yaşanır. 2-3 yıl sürebilir. Yoğun bir fizik tedavi süreci ile ağrı ve hareket kısıtlılığının üzerine gidilir. Dirençli olgularda enjeksiyon tedavileri, uyutarak omuzu açma ve cerrehi yaklaşımlar gündeme gelir.

-Kalsifik tendinit:

Omuz çevresindeki dokulara kireç birikimi ve kristallerin çökmesi ile oluşur. En şiddetli omuz ağrısı yapan nedenlerdendir. Omuz ağrısı zorlayıcı bir aktivite sonrası ani ve şiddetli bir şekilde başlar. Ağrı kesici tedavisi, kireçlenme çevresi enjeksiyon uygulamaları, buz, şok (ESWT) tedavisi gibi fizik tedavi uygulamaları ve rehabilitasyon tedavide etkin olabilmektedir.

-Omuz kas yırtığı (rotator cuff yırtığı) :

Düşme, çekme , zorlanma gibi omuz üzerine aşırı yüklenme sonucu ortaya çıkar. Ağrı, hassasiyet, zayıflık, kuvvetsizlik, çıtırdama, kolu kaldırmada güçlük gibi şikayetler olur. Dinlenmek, buz kullanmak gibi yöntemler belirtileri yok edebilir. Ancak ciddi yaralanmalarda    ilaç tedavisi uygulanması, fizik tedavi, PRP gibi onarımı destekleyen tedaviler, hatta gerekli durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Steroid kullanımı tartışmalıdır.

 

 

Omuz ağrısını önleme:

  • Mümkün olduğunca ağır yük taşımaktan ve omuzu aşırı zorlamaktan kaçının.
  • Kolların baş seviyesinin üzerinde tutulmasını gerektirecek yükseğe uzanma, perde asma gibi pozisyonlardan uzak durun
  • Oturma pozisyonunda dirsekten destek alın
  • Gün içi omuz egzersizlerini uygulayın

 

Gördüğümüz gibi omuz ağrısının nedenleri çok çeşitlidir. Düşme, çarpma, kaza sonrasında yeni oluşmuş bir omuz hasarında acil ortopedi ile görüşülmelidir. Gece ağrıları, ateş, kilo kaybının eşlik ettiği ağrılarda tümör ve enfeksiyon ayırt edilmelidir. İltihaplı romatizma varlığında hem romatizma tedavisi başlanmalı hem de omuz ele alınmalıdır. Bunun dışında omuz patolojilerinin çoğunda ana tedavi fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır.