PRP (Platelet Rich Plasma) uygulaması, kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin kısmın, tedavi veya onarım amacı ile tekrar dokulara enjekte edilmesidir. Trombositlerin, diğer adıyla kan pulcuklarının görevi; yaralanma, kanama durumlarında hasarlı dokuya hücum ederek pıhtılaşmayı ve iyileşmeyi sağlamaktır. PRP uygulamasıda amaç, bu doğal onarım sürecinin kontrollü bir şekilde oluşturulup hasarlı dokuların tamirinin sağlanmasıdır. Asıl etkiyi, konsantre edilmiş trombositlerdeki yoğun büyüme faktörleri sağlar. Tendon, ligament, kıkırdak ve kas yaralanmasında iyileşme sürecini hızlandırıcı etkisi deneysel olarak da gösterilmiştir.
PRP NASIL HAZIRLANIR ?
Sağlık görevlisi, hastadan 10 cc kadar kan alıp santrifüj denen cihazlarda, belirli hız ve sürelerde çevirir. Alyuvardan oluşan kırmızı bir tabakanın hemen üzerinde ince, grimsi bir katman oluşturan trombositler ayrıştırılır. Daha üzerinde toplanan ve trombositten daha fakir olan(PPP) katman da farklı bir enjektöre çekilir. Yoğun olan PRP kısmı hasarlı dokunun merkezine, fakir olan PPP kısmı da çevre dokulara enjekte edilir. Kliniğimizde, etkinliğini arttırmak amacı ile elde ettiğimiz PRP’yi ozon gazı ile karıştırarak uygulamaktayız.
PRP’NİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR ?
PRP TEDAVİSİ KAÇ SEANS SÜRER ?
PRP tedavisi ortalama 2-5 seans sürer. Seanslar 2-3 haftada bir uygulanır. Tabii ki hasta ve hastalığın durumu, iyileşme süreci ve alınan yanıta göre seans sayısı belirlenir.
PRP tedavisinde hemen, günler içinde bir yanıt beklemek hayal kırıklığı olur. Etkinlik mekanizması gereği önce bir yangı oluşur. İyileştirici hücreler ve maddeler o bölgeye göç eder. Uygulama bölgesinde ağrı artması, ısı, sıcaklık oluşabilir. Telaş etmeye gerek yok çünkü bu beklenen bir cevaptır. Fakat uzaması durumunda infeksiyon ekarte edilmelidir. Etkinlik ve iyileşme süreci 2-3 hafta arasında olur. Doz tekrarları ile süreç tekrar aktive edilir.
PRP’NİN KOMPLİKASYONLARI
PRP uygulamasının yan etkileri sınırlıdır. En sık bölgesel ağrı ve hassasiyet görülür. Kişinin kendi kanı olduğundan allerji ihtimali çok düşüktür. Genel enjeksiyon komplikasyonları PRP uygulamasında da görülebilir.
PRP KİMLERE YAPILMAZ
PRP UYGULAMASI ÖNCESİ VE SONRASI İÇİN ÖNERİLER